Vладiмiр (1way_to_english) wrote,
Vладiмiр
1way_to_english

Яйца и холестерин: новые перспективы

Яйца и холестерин новые перспективы

В течение многих многих лет яйца причислялись к продуктам, которые сильно вредят нашему организму, если потреблять их достаточно часто. Считалось, что именно из-за яиц повышается количество холестерина в крови.

Недавно эти утверждения были опровергнуты, благодаря проведенным научным исследованиям; показавшим, что куриное яйцо не влияет на уровень холестерина. Напротив, в этих исследованиях сказано, что регулярное и умеренное потребление яиц обеспечивает организм большим количеством питательных веществ, которые необходимы для здоровья и активного образа жизни.

Что действительно поднимает уровень холестерина в крови, так это потребление насыщенных жиров, которые присутствуют в жирном мясе и во всех молочных продуктах, таких как сыр, йогурты, само молоко, а также так называемых транс-жиров, которые в избытке содержатся в сладостях вроде тортов, пирожных, печенья и вообще в тесте, которое используется для выпечки. Необходимо уделять пристальное внимание ингредиентам, входящим в состав кондитерских изделий, в особенности содержанию в них маргарина и гидрогенизированных растительных масел.

Многие исследования, которые проводились относительно пользы яиц, показывают, что одно или два яйца в день не представляют никакого риска для возникновения проблем с сердечно-сосудистой системой, а, напротив, содержат необходимые питательные вещества, способствующие правильной работе мозга и сердца. Этот компонент называется холин, он улучшает метаболизм и снижает уровень гомоцистеина, который в повышенном состоянии приводит к заболеваниям сердца.

Но несмотря на то, что данные утверждения уже научно обоснованы и подтверждены, все равно есть люди, которые отказываются поверить в полезные свойства куриных яиц, продолжая думать, что они вредны для здоровья, и решительно отказываясь включать их в свой рацион.

В одном яйце содержится 80 калорий, протеины, холин, железо и цинк (большинство из этих питательных веществ находится в желтке).

Протеины в яйцах обеспечивают наш организм аминокислотами, которые ему требуются. Одно яйцо дает приблизительно 6 граммов протеинов (белка), именно он помогает формировать мышечные ткани, это одна из его основных функций. Также это жизненно важный компонент иммунной системы и вообще всех клеток, он отвечает за транспортировку веществ в крови и является частью некоторых ферментов, гормонов и нейротрансмиттеров.

В желтке также есть два питательных элемента, они называются лютеин и зеаксантин и принадлежат к семейству каротиноидов. Это антиоксиданты, которые помогают предотвратить проблемы со зрением, возникающие с возрастом, например, макулярную дегенерацию (или иначе дистрофию) сетчатки глаза.

Для женщин в период беременности и лактации потребление яиц крайне важно, так как содержащийся в них холин (уже упомянутый выше) благоприятно влияет на плод: способствует развитию нервной системы и помогает предотвратить врожденные пороки.

Одно яйцо (и желток, и белок) обеспечивает организм 125 мг холина, для сравнения, беременной женщине необходимо 450 мг холина в день, а кормящей маме — 550 мг.

Яйца могут оставаться свежими при условии хранения в холодильнике в течение приблизительно пяти недель. Если вы хотите убедиться, что яйца, которые вы собираетесь употреблять в пищу, действительно свежие, нужно просто опустить их в стакан с водой: если яйцо всплывет, значит уже испортилось, а если его разбить и желток при этом останется в центре — значит, свежее.

Итак, как мы видим, яйцо — совсем не вредный, а очень даже полезный продукт питания. Научно доказано, что потребление яиц не увеличивает количество холестерина в крови, эксперты утверждают, что можно съедать до двух яиц в день.

Помимо того, что яйца действительно полезные, они ведь еще и необыкновенно вкусные и их можно готовить различными способами: яичница, омлет, вареные вкрутую или «в мешочке», и как бы вы их ни приготовили, они сохранят свои свойства. Так что не забывайте включать их в свой рацион и разнообразить рецепты. Приятного аппетита! (c) источник

* источник ниже - в оригинале имеет 39 активных ссылок
(обозначены цифрами в скобках) на серьёзные источники.


альтернативный источник: How Many Eggs Can You Safely Eat? Eggs are among the most nutritious foods on the planet. Just imagine… a whole egg contains all the nutrients needed to turn a single cell into an entire baby chicken. However, eggs have gotten a bad reputation because the yolks are high in cholesterol. In fact, a single medium sized egg contains 186 mg of cholesterol, which is 62% of the recommended daily intake.

People believed that if you ate cholesterol, that it would raise cholesterol in the blood and contribute to heart disease. But it turns out that it isn’t that simple. The more you eat of cholesterol, the less your body produces instead. Let me explain how that works…

How Your Body Regulates Cholesterol Levels

Cholesterol is often seen as a negative word. When we hear it, we automatically start thinking of medication, heart attacks and early death.

But the truth is that cholesterol is a very important part of the body. It is a structural molecule that is an essential part of every single cell membrane. It is also used to make steroid hormones like testosterone, estrogen and cortisol. Without cholesterol, we wouldn’t even exist.

Given how incredibly important cholesterol is, the body has evolved elaborate ways to ensure that we always have enough of it available. Because getting cholesterol from the diet isn’t always an option, the liver actually produces cholesterol. But when we eat a lot of cholesterol rich foods, the liver starts producing less (1, 2). So the total amount of cholesterol in the body changes only very little (if at all), it is just coming from the diet instead of from the liver (3, 4).

Bottom Line: The liver produces large amounts of cholesterol. When we eat a lot of eggs (high in cholesterol), the liver produces less instead.

What Happens When People Eat Several Whole Eggs Per Day?

For many decades, people have been advised to limit their consumption of eggs, or at least of egg yolks (the white is mostly protein and is low in cholesterol). Common recommendations include a maximum of 2-6 yolks per week. However, there really isn’t much scientific support for these limitations (5). Luckily, we do have a number of excellent studies that can put our minds at ease.

In these studies, people are split into two groups… one group eats several (1-3) whole eggs per day, the other group eats something else (like egg substitutes) instead. Then the researchers follow the people for a number of weeks/months. These studies show that:

In almost all cases, HDL (the “good”) cholesterol goes up (6, 7, 8).
Total and LDL cholesterol levels usually don’t change, but sometimes they increase slightly (9, 10, 11, 12).
Eating Omega-3 enriched eggs can lower blood triglycerides, another important risk factor (13, 14).
Blood levels of carotenoid antioxidants like Lutein and Zeaxanthine increase significantly (15, 16, 17).

It appears that the response to whole egg consumption depends on the individual. In 70% of people, it has no effect on Total or LDL cholesterol. However, in 30% of people (termed “hyper responders”), these numbers do go up slightly (18).

That being said, I don’t think this is a problem. The studies show that eggs change the LDL particles from small, dense LDL to Large LDL (19, 20). People who have predominantly large LDL particles have a lower risk of heart disease. So even if eggs cause mild increases in Total and LDL cholesterol levels, this is not a cause for concern (21, 22, 23). The science is clear that up to 3 whole eggs per day are perfectly safe for healthy people who are trying to stay healthy.

Bottom Line: Eggs consistently raise HDL (the “good”) cholesterol. For 70% of people, there is no increase in Total or LDL cholesterol. There may be a mild increase in a benign subtype of LDL in some people.

Eggs Have Plenty of Other Health Benefits Too

Let’s not forget that eggs are about more than just cholesterol… they’re also loaded with nutrients and have various other impressive benefits:

- They’re high in Lutein and Zeaxanthine, antioxidants that reduce your risk of eye diseases like Macular Degeneration and Cataracts (30, 31).
- They’re very high in Choline, a brain nutrient that over 90% of people are lacking in (32).
- They’re high in quality animal protein, which has many benefits – including increased muscle mass and better bone health (33, 34).
- Studies show that eggs increase satiety and help you lose fat (35, 36).

Bottom Line: Eggs are among the most nutritious foods on the planet. They contain important brain nutrients and powerful antioxidants that can protect the eyes.

How Much is Too Much?

Unfortunately, we don’t have studies where people are fed more than 3 eggs per day. It is possible (although unlikely) that eating even more than that could have a detrimental effect on health. Eating more than 3 is uncharted territory, so to speak.

However… I did find an interesting case study (a study with only one individual). It was an 88 year old man who consumed 25 eggs per day. He had normal cholesterol levels and was in very good health (37). Of course, a study of one doesn’t prove anything, but it’s interesting nonetheless.

It’s also important to keep in mind that not all eggs are the same. Most eggs at the supermarket are from chickens that are raised in factories and fed grain-based feeds. The healthiest eggs are Omega-3 enriched eggs, or eggs from hens that are raised on pasture. These eggs are much higher in Omega-3s and important fat-soluble vitamins (38, 39). Overall, eating eggs is perfectly safe, even if you’re eating up to 3 whole eggs per day.

I personally eat 3-6 whole eggs per day (about 30-40 per week) and my health has never been better.

Given the incredible range of nutrients and powerful health benefits, quality eggs may just be the healthiest food on the planet. (с) источник


Tags: заботимся о теле...
Subscribe

Buy for 500 tokens
личный опыт 11 языков изучения, 20 лет преподавания. перед тем, как выходить на "высокие обороты", в 5 этапов добейтесь среднего уровня: - запомните 300-500 самых нужных слов, - освойте 60% английской грамматики, не просто зная теорию, а в виде готовых шаблонов, - учите…
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic
  • 22 comments